Nye tanker på Notodden

Den nye mannskapsbilen til Notodden brann og feiervesen skiller seg ikke vesentlig ut fra alle andre mannskapsbiler i brann Norge helt til man åpner sjalusidørene og finner hele tre slangetromler.

Tekst og foto:

Roy Larsen,

Brannmannen

Bilen, som er levert fra Egenes, er bygget på det nye Scania NTG chassiset i 4×4 utgave. Bilen er utstyrt med Rosenbauer kombinert brannpumpe NH35 med normal- og høytrykkstrykkstrinn med en nominell ytelse på 3500 liter/min ved 10 bar og 400 liter/min ved 40 bar. Den har også Rosenbauer Fix-Mix skumblandesystem, samt Rosenbauer RM25C kanon på førerhustaket med betjening i førerhuset.

Tidsskriftet Brannmannen spurte brannsjef i Notodden brann og feiervesen Elling Himberg Krosshus om hvorfor det ikke holdt med en slangetrommel.

  • Vi har lenge diskutert problematikken rundt tiden vi bruker fra innringer varsler om brann og til vi er i innsats.

Utfordringen ble gitt til gruppa som var nedsatt til å lage kravspekken.

  • Vi kom fram til at vi hadde liten innvirkning på prosessen ved varsling og utvarsling i tillegg til at det ikke var mye å spare på utrykningstiden også. Da sto vi igjen med etableringen av skadestedet og her så vi et potensiale for å spare tid, sier Krosshus.

Kinderegg

  • Med tre slangetromler på hver 80 meter kan vi utføre tre ting på en gang. Vi har angrepsslange, sikringsslange og en slange til å stoppe utviklingen eller «knekke kurven», sier Krosshus.

De vurderte skjærslukker, men fant at lansen OBRE har utviklet, og som kan raskt kan påmonteres, til å være den beste løsningen.

Ikke noe nytt

  • Bruk av slangetromler er på ingen måte en nyhet, men vi har valgt å videreutvikle konseptet, fortsetter Krosshus. – Når dette er sagt så har vi slett ikke glemt normalutlegget og vil bruke dette der situasjonen krever det. Vi har hatt bygningsbranner med den nye bilen uten at dette nødvendigvis har bekreftet at det nye systemet er det beste, men vi er hellig overbevist om at dette er en løsning som vil effektivisere innsatsen, avslutter Krosshus.

På Notodden er de hellig overbevist om at løsningen vil effektivere innsatsen. Fra venstre: Elling Himberg Krosshus, Arne Momrak, Oddvar Rønning og Geir Aslak Kastet.
 

COMMENTS