900 modellbiler – lov å skryte littModellbrannbiler i alle farger, former og typer er representert i kjellerstua til Fred Inge Skjærum i Porsgrunn.

900 modellbiler – lov å skryte litt

Beredskapslederen i Porsgrunn kommune har kjellerstua full av brannbiler. Hans lidenskap for modeller av brannbiler har resultert i en imponerende samling. Ca. 900 brannbiler i både plast og metall pryder skuffer, skap og vegger.

Fred Inge Skjærum bor i Skien, er 53 år gammel, og som han selv sier ikke noen stor praktiker. Etter en tid i forsvaret og mange år innen kriminalomsorgen, er han i dag beredskapsleder i Porsgrunn og aktiv
bystyrepolitiker i Skien.

I 1985 begynte Skjærum i Skien Røde Kors Hjelpekorps og har vært leder i lokalforeningen de siste 6 årene. Han er stolt av
samarbeidet hjelpekorpset gjennom mange år har hatt med brannvesenet (se egen artikkel). Selv om han ikke ble brannmann er han med i hjelpekorpsets frivillige branngruppe hvor det har blitt mange hundre utrykninger gjennom årene.

Sær hobby
De fleste brannbilene i hyllene er i skala 1/87, laget i plast. Noen større i skala 1/72 i
metall finnes også. Fred Inge sier «det antakelig er en sær hobby» og hverken kona eller de to barna deler denne lidenskapen for små brannbiler.

I kjelleren blir jeg vist utallige varianter av disse små brannbilene. Her er «alle» typer beredskapsfarger, former og detaljer representert. Alt fra en Corgi-utgave av en Ford Capri fra sekstitallet til stige/-og vanntankbiler.
De som er laget av metall er mer holdbare, men unøyaktige når det gjelder detaljer i forhold til plast. De gamle amerikanske er kanskje en favoritt», sier han med ett smil.

Gaver
Når venner og kolleger er på reise hender det stadig at det dukker opp en liten modellbrannbil i reisegave, som alltid blir satt stor pris på. Forretninger som selger modelljernbaner i Tyskland er gjengangere for besøk.
Der er det og flotte avdelinger for biler med mange detaljer.
– Drømmen må selv være å reise til Øst Europa for å handle lekebiler der – Russland kanskje, kommer det kjapt fra Fred Inge.

Tidsskriftet Brannmannens utsendte medarbeider takker for både kaffe og fersk sjokoladekake og oppfordrer leserne til å hjelpe til med å utvide samlingen, slik at han kanskje kan nå 1000.

COMMENTS