Uro og steinkasting mot brannbil i OsloAnders Bermingrud ble ikke forbanna, men skuffet og lei seg over at dette kunne skje i Norge

Uro og steinkasting mot brannbil i Oslo

Uro og steinkasting på brannfolk er noe vi har lest om fra andre land over lengre tid og mange har kanskje tenkt at det bare spørsmål om tid før det hender her hjemme, men har vi egentlig fått svenske tilstander eller er dette håndterbart?

Anders Bermingrud satt som underbrannmester på mannskapsbilen på Grorud brannstasjon denne kveldsvakten og responderte sammen med de andre på meldingen om brann i søppelkasse på ved Stovner senter.

– En brann i en søppelkasse er i utgangspunktet ikke det mest dramatiske scenariet vi kan komme ut for, men rutinemessig forbereder man seg på hva som kan møte en ved framkomst, sier Bermingrud.

Med 17 års erfaring som brannmann/røykdykker og redningsdykker har Bermingrud opparbeidet seg en god del erfaring som han bruker under slike forberedelser, men han var totalt uforberedt på situasjonen de møtte.

Steinkasting
– Jeg hadde vinduet åpent og hørte en stein som traff bakken rett på utsiden, fortsetter Bermingrud. Dette var en nevestor stein og jeg trodde først at det var en stein som hadde vi hadde kjørt over og som spratt ut ved siden av bilen, selv om jeg fant dette litt merkelig. Rutinemessig la vi et utlegg og kledde en røykdykker til å slokke søppelkassen, da sjåføren, med et noe bekymret uttrykk i ansiktet informerte oss om at det ble kastet stein på oss på den andre siden av mannskapsbilen. Ingen av oss ble heldigvis truffet av steiner, men bilen bærer tydelige tegn på at det ikke var småstein som ble kastet, sier Bermingrud.

Kort tid etter var det svært mange politifolk på stedet og steinkasterne var over alle hauger.

Ikke sint, men lei meg
 – Stemningen under hendelsen var rolig og behersket og det kan tenkes at vi hadde problemer med å ta situasjonen innover oss, fortsette Bermingrud. Man skulle kanskje tro at hendelsen vill føre til at jeg ville bli sint eller rett og slett fly forbanna, men slik var det ikke. Jeg var skuffet over at det vi har hørt om i andre land faktisk hendte her hjemme og ble egentlig bare lei meg..

Dialog og ikke krig
Leder for Oslo politidistrikt enhet øst, John Roger Lund som tar imot «Brannmannen» på Stovner politistasjon er opptatt av at denne situasjonen ikke kan løses med krig.

Som et ledd av politireformen ble Oslo politidistrikt delt inn i tre geografiske enheter OPD enhet Øst, OPD enhet Vest og OPD enhet Sentrum.

OPD enhet Øst er et meget stort distrikt som strekker seg fra Follo, Gamlebyen og opp til Nittedal og Lørenskog.

En grense er tråkket over
– Det er ingen hemmelighet at vi har noen utfordringer med uro i enkelte ungdomsmiljøer i områdene rundt og på Holmlia, Stovner og Vestli, sier Lund. I denne forbindelse har vi foretatt over 90 arrestasjoner i den senere tid. Når vi opplever at det blir kastet stein på offentlige biler og tjenestemenn, som politi, brannvesen og vektere har man imidlertid tråkket over en grense.

– Vi er ikke i nærheten av å ha «svenske tilstander» i Oslo, sier leder for Oslo politidistrikt enhet øst, John Roger Lund

Sinte unge menn
Lund mener det er ulike årsaker til påsatte branner i distriktet.

– Mange av bilbrannene sorterer for eksempel under gjengkriminalitet der ulike gjenger er i konflikt. De som tenner på søppelkasser og kontainere for å lokke oss fram til en konfrontasjon er en annen gruppe kriminelle. Denne gruppen består i all hovedsak av sinte unge menn med et kriminelt rulleblad som på flere måter og av flere årsaker har falt utenfor samfunnet, sier Lund.

Politiet mener også at gruppen er godt organisert og man skal ikke se bort ifra at branner kan bli påtent for å avlede oppmerksomheten og binde opp politiressurser slik at man da har friere hender til å utøve annen kriminalitet.

– Vi hadde en rekke slike uønskede hendelser over en ganske kort periode der vi kunne observere et stort antall ungdommer som var ute og aktive hele natten, fortsetter Lund. Dette var under Ramadan og de fleste hendelsene oppsto mellom klokka 1 og 3 på natta. Det er lett å bagatellisere en brann i en søppelbøtte, men når varmen påvirker fasader og andre konstruksjoner kan det oppstå en potensiell svært farlig situasjon og i ekstreme tilfeller en dødsbrann.

Nulltoleranse
Politiet legger ned store ressurser for å komme dette problemet til livs.
– Det blir sendt mange og ulike enheter på det som i utgangspunktet kan virke som en bagatellmessig hendelse. Vi opplever også svært ofte alvorlige verbale provokasjoner i møte med dette ungdomsmiljøet noe vi reagerer på umiddelbart, fortsetter Lund.

Dialog
 – Det er det forebyggende arbeidet og ikke minst den daglige dialogen som kan løse dette problemet på sikt, mener Lund. Selv om det er viktig å handle konsekvent så er det dialogen som er den endelige løsningen.

Politiet har en gruppe på fire minoritetskontakter som blant annet har en løpende dialog med moskeene. Dette er et arbeid som har gått over tid og som viste seg svært nyttig i forbindelse med uroen.

– Representanter for moskeene gikk Natteravn med vester flere av disse nettene, noe som viste seg å være et godt preventivt tiltak. Vi har også hatt en veldig god dialog med bydelen som også stiller 10 til 30 personer hver natt til å gå Nattravn. Dialogen med ungdommer i bydelen er selvfølgelig også sentral og vi følger gjerne opp med hjemmebesøk der vi også får foreldrene i tale, fortsetter Lund.

Brannvesenet bidra
Lund mener at også brannvesenet kan bidra på den forebyggende siden av denne problemstillingen.

– Eksempelvis kunne dere, sammen med politiet møte med Nattravnene og informere om branntekniske momenter det er verdt å merke seg under nattens «ravning». Vi imøteser en dialog med brannvesenet for å komme fram til tiltak vi kan gjøre sammen i denne forbindelsen.

– En annen ting hvor brannvesenet kan bidra er å være ekstra oppmerksomme på vei til og på skadestedet. Hvilke biler og personer blir observert og andre momenter som kan bidra til politiets etterforskning vil være til stor hjelp.

Ikke «svenske tilstander»
Lederen for Oslo politidistrikt enhet øst er tydelig på å understreke at steinkastingen ikke betyr svenske tilstander.

– La meg få understreke til slutt at vi ikke er i nærheten av å ha «svenske tilstander» i Oslo. Det er viktig for meg å få fram at det i all hovedsak er ordentlige folk som bor i distriktet og at det er lite mindretall som ødelegger for det store flertall, avslutter Lund.

COMMENTS