KREVENDE OG NYTTIG Å PRØVE RØYKDYKKERTESTENTerje Aasland ga alt for å klare nok pushups. Trond Bach Skuggedal sjekker at pushupsene er gode nok.

KREVENDE OG NYTTIG Å PRØVE RØYKDYKKERTESTEN

 

 

Testen var tung og slitsom og vi forstår at det er et krevende yrke. Det var den unisone meningen fra fem politikere fra Vestfold og Telemark som Fagforbundet hadde invitert til å prøve røykdykkertesten. Bakgrunnen er diskusjonen om særaldersgrensen.

 

Politikerne Terje Aasland fra Arbeiderpartiet, Maren Njøs Kurdøl fra Rødt, Grete Wold fra SV, Morgan Sæbø fra Fremskrittspartiet og Veslemøy Wåle fra Høyre stilte sporty opp på Sandefjord brannstasjon 24. august.

Trond Bach Skuggedal og Kenneth Veløy-Bjørnstad fra Sandefjord brannvesen hadde klargjort klær og utstyr til politikerne. De informerte godt om hva testen innebærer og at dette er et minimumskrav.

  • Det er viktig å huske at denne testen må vi klare til enhver tid og i en brann må vi gjøre flere innsatser som innebærer belastninger langt utover det testen gir, sa Trond Bach Skuggedal.

 

Etter at diskusjonen har startet om særaldersgrensene for enkelte yrkesgrupper har partiene frontet ulike synspunkter. Fagforbundet i Vestfold og Telemark tok derfor initiativet til å øke kunnskapen om hvilke krav det stilles til brannmannskaper.

Stortingspolitiker Terje Aasland og fylkestingspolitiker Maren Njøs Kurdøl var først ute. Aasland gjorde en god figur med sine 55 år.

  • Tredemølletesten var knalltøff, sa Aasland som trener daglig. – Jeg prøver å trene daglig siden jeg sitter mye i møter og kjører bil.

Maren Njøs Kurdøl tok både tredemølletesten og styrketesten med glans, men hun er 32 år og jobber som personlig trener.

  • Jeg visste hva jeg gikk til, men 23 kg på ryggen og tett bekledning utgjør en vesentlig forskjell, sa Maren.

Både Veslemøy Wåle og Grete Wold kjente melkesyren godt i beina på tredemølletesten og ga seg underveis.

  • Jeg var ikke forberedt på at tredemølletesten skulle være så tøff, sa Grete Wold.

Sistemann ut var Morgan Sæbø som til sterk oppmuntring fra de andre klarte testen.

 

Terje Aasland takket Fagforbundet for invitasjonen og sa at dette viste oss tydelig hvilke krav som er satt til yrket.

  • Det er allerede en pågående diskusjon om særaldersgrenser og den må vi ta, men det er viktig at endringer ikke forringer kvaliteten på tjenestene og her er brannmannskaper i en sentral posisjon. Innbyggerne skal være trygge på at de som skal redde dem er i fysisk god form til det, og innen brannyrket er det ikke teknologiske fremskritt som kan erstatte brannmannskapene, sa Aasland.

Maren Njøs Kurdøl jobber sjøl som personlig trener og vet godt hvor viktig god treningskultur er.

  • Kroppen utsettes for slitasje og jo eldre man blir jo lenger tid tar det å hente seg inn igjen. Endringer kan ikke gå ut over sikkerheten til de ansatte og innbyggerne sa Njøs Kurdøl som sa at Rødt er opptatt av å beholde dagens særaldersgrenser.

Veslemøy Wåle fra Høyre var opptatt av at man må se på dagens ordninger og gjøre vurderinger ut fra belastningene til det enkelte yrket. – Samtidig må det ikke være slik at særaldersgrensene blir en begrensning for de som ønsker å jobbe videre, sa Wåle.

Grete Wold fra SV mente at diskusjonene rundt særaldersgrensene må skje i tett samarbeid med arbeidstagerne.

 

Grete Wold kjente melkesyren i beina under tredemølletesten og syntes testen var overraskende hard. Kenneth Veløy-Bjørnstad sekunderer Wold.

 

 

Maren Njøs Kurdøl klarte både tredemølletesten og styrketesten med glans.

 

 

  

COMMENTS